Ben je werkzaam in de transportsector of overweeg je hierin aan de slag te gaan? Dan is het erg belangrijk dat je op de hoogte bent van de grootste kostenposten in deze branche. Het is namelijk essentieel om ervoor te zorgen dat je deze kennis hebt om zo vervolgens goed gefundeerde keuzes te maken binnen het transportwezen. Om je een handje op weg te helpen, hebben we een lijst opgesteld met wat naar onze mening de 3 grootste kostenposten zijn in de transportsector.

Kostenpost #1: Onderhoud en reparaties

Elke personenauto, bestelbus of vrachtwagen heeft onderhoud nodig. Onderhoud je de bedrijfswagen, -bus of -vrachtwagen niet goed, dan zul je op termijn meer uit moeten geven. Er zijn een aantal onderdelen die regelmatig vervangen moeten worden. Niet alleen auto-onderdelen, maar ook zaken als koelvloeistof en olie moeten regelmatig gecontroleerd en aangevuld en/of ververst worden. Houd er rekening mee dat deze kosten te allen tijde meegerekend moeten worden wanneer je een uitbreiding van het wagenpark overweegt.

Kostenpost #2: Personeelskosten

De zelfrijdende auto’s, bussen en vrachtwagens zijn onderweg! Het kan alleen nog wel heel eventjes duren voordat ze er zijn. Tot die tijd is het zaak dat de voertuigen bestuurd worden door geschikt personeel, daar zit een prijskaartje aan. Afhankelijk van de bezorgdienst dient je personeel in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en mogelijk daarnaast aanvullende certificaten. De kosten voor deze rijbewijzen en certificaten zijn doorgaans voor rekening van de ondernemer. Daarnaast heb je te maken met salarissen, pensioenen en andere zaken die te maken hebben met het personeel.

Kostenpost #3: Pand met voldoende parkeergelegenheid

De vrachtwagens en bestelauto’s zijn vaak te vinden op de weg. Toch is het zo, dat ze soms geparkeerd moeten staan op het bedrijfsterrein. In het geval van een kleinschalige koeriersdienst, valt de bedrijfswagen nog wel te parkeren voor de deur, maar als je een bedrijf hebt met een of meerdere vrachtwagens, dan wordt het al wat lastiger. Ook wanneer je het wagenpark wilt uitbreiden, zul je dus ook meer ruimte beschikbaar moeten hebben. Ook hier zit weer een prijskaartje aan.