S cargo transport

Ook een bestelautoverzekering vindt u het beste met een vergelijking

Geplaatst op

Heeft u een nieuwe bestelautoverzekering nodig? Dan is het belangrijk dat u de juiste kiest. Het maakt niet uit of u uw bestelauto privé of particulier gebruikt, het is de bedoeling dat u een verzekering uitkiest die bij uw situatie past. Door een vergelijking te maken bij een vergelijkingswebsite kunt u dan een keuze maken uit het aanbod. En dan neemt u een bestelautoverzekering die u voor de laagste prijs per jaar de beste diensten aanbiedt. Het afsluiten van een bestelautoverzekering is niet erg anders dan het afsluiten van een autoverzekering. Het belangrijkste is dat u een verzekering vindt waar u weer een jaar goed mee bent gedekt.

De dekking van uw bestelautoverzekering

Een eerste beslissing die u maakt als u uw bestelauto gaat vergelijken is waarschijnlijk die van de dekking. Hier is het belangrijk dat u kiest voor een dekking waarbij u zich comfortabel voelt, maar ook die bij uw bestelauto past. Er zijn dan drie opties waaruit u kunt kiezen.

  • Met een WA bestelautoverzekering bent u alleen verzekerd voor schade die u bij anderen aanricht. Dit is de minimale verzekering die u verplicht bent af te sluiten als u in uw bestelauto wilt rijden. Deze optie wordt vaak gekozen bij oudere auto’s en bij auto’s met een lagere waarde. Als u veel in uw auto rijdt, bijvoorbeeld voor uw werk, dan is dit een minder slimme keuze.
  • Voor een wat bredere dekking kan het beter zijn om een WA beperkt casco bestelautoverzekering uit te kiezen. U bent dan verzekerd voor schade aan anderen, maar bijvoorbeeld ook voor ruitschade, schade door brand, natuurrampen, diefstal en joyriding. Deze optie is het meest gangbare en geeft u een goede dekking voor een gemiddelde prijs. Een WA beperkt casco bestelautoverzekering kiest u bij auto’s van tussen de 6 en 10 jaar of met een gemiddelde dagwaarde.
  • Heeft u een nieuwe bestelauto, is deze veel waard of gebruikt u deze erg veel, dan kan een allrisk bestelautoverzekering beter voor u zijn. U bent dan voor alle situaties boven verzekerd plus schade aan uw eigen voertuig door een aanrijding. Deze optie is het duurste, maar u krijgt er ook de beste dekking voor terug.

Hoe kiest u de juiste dekking?

Het kan lastig zijn om de juiste dekking te kiezen voor uw bestelautoverzekering. In de meeste gevallen wordt voor auto’s ouder dan 10 jaar een WA bestelautoverzekering gekozen en voor auto’s jonger dan 6 jaar een allrisk verzekering. Alles daar tussenin is dan geschikt voor een beperkt casco bestelautoverzekering. Dit is een goede richtlijn, maar zijn enkele redenen waarom u een ruimere dekking bij uw bestelautoverzekering zou willen kiezen. Als u de bestelauto nog aan het afbetalen bent, bijvoorbeeld of als de dagwaarde hoger is dan gemiddeld. Ook als u uw bestelauto veel gebruikt en u er financieel afhankelijk voor bent is een ruimere dekking soms beter. Over het algemeen is het verschil in prijs vrij klein, dus het is de vraag hoeveel u voor deze extra zekerheid over heeft.

Een zakelijke of een particuliere verzekering?

Bij het afsluiten van een bestelautoverzekering is het belangrijk dat u besluit of u de bestelauto voor zakelijk- of particulier gebruik wilt opgeven. Onder zakelijk gebruik worden bijvoorbeeld goederenvervoer en koeriersdiensten bedoeld. Rijdt u met uw bestelauto naar uw werk (woon-werkverkeer) dan valt dit niet onder zakelijk gebruik. Zakelijke verzekeringen zijn duurder, maar gebruikt u de bestelauto voor uw werk, dan kunt u vragen om de btw te berekenen. De premie gaat dan naar beneden en als u moet claimen dan wordt de schade exclusief de btw uitbetaald. Zakelijke regelingen houden rekening met bijvoorbeeld wisselende bestuurders.

Wilt u ook aanvullende verzekeringen toevoegen?

U heeft bij een bestelautoverzekering ook de mogelijkheid om uw basis zakelijke- of particuliere verzekeringen uit te breiden met een aanvullende verzekeringen. Deze zijn niet verplicht, maar in sommige gevallen wel handig. Kiest u bijvoorbeeld voor de eigen vervoer aanvullende verzekering, dan zijn de spullen die in de bestelauto liggen ook verzekerd. Dit is handig als u waardevolle spullen transporteert of meeneemt. Andere aanvullende verzekeringen waaruit u kunt kiezen zijn bijvoorbeeld de schade-inzittendenverzekering en de ongevallen-inzittendenverzekering. Dit geeft u extra zekerheid vooral als u vaak passagiers vervoert. Er is ook een rechtsbijstandsverzekering en een verhaalsbijstandverzekering, mocht u hierin geïnteresseerd zijn.

Een goed eigen risico bedrag

Het is ook altijd goed om bij het afsluiten van uw bestelautoverzekering even stil te staan bij het eigen risico bedrag dat u in wilt vullen. U heeft dan namelijk invloed op de prijs van de premie. Met het eigen risico bedrag bedoelen we het bedrag dat u betaalt als u een claim indient. Vaak wordt deze standaard op €200 tot €250 gezet, maar u kunt dit verhogen of verlagen. Zet u het eigen risico bedrag hoger, dan gaat uw premie naar beneden. Dient u een claim in, dan moet u zelf wel meer bijleggen. Stelt u het eigen risico bedrag juist lager in, dan gaat uw premie omhoog, maar betaalt u minder bij als u een claim indient. Denk hier dus even goed over na, voordat u hier een bedrag invult en uw bestelautoverzekering afsluit.

Maak een vergelijking voor uw bestelautoverzekering

De beste manier om een verzekering te vinden is door een vergelijking te maken en de bestelautoverzekering is hier geen uitzondering op. Ga daarom op zoek naar een goede vergelijkingssite en neem een middag de tijd om de opties te bekijken. U neemt dan de informatie in dit artikel voor het invullen van de filters, zodat u ook alleen de verzekeringen vergelijkt die voor u relevant zijn. Eventueel betrekt u er nog klantenrecensies bij, zodat u kunt lezen over hoe het is om klant te zijn bij een bepaalde verzekeraar en hoe het is om bij hen een claim in te dienen. Op deze manier bekijkt u alle opties grondig en maakt u een weloverwogen beslissing over uw bestelautoverzekering. Doe dit elk jaar en u bent altijd gegarandeerd van de beste dekking, de laagste prijs en totale gemoedsrust als u de weg op gaat.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze blogs om op de hoogte te blijven van de trends in de transportwereld.

Contactgegevens

Via info @ scargotransport.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden